top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMartin Ďaďo

Najlepší Dj na svadbu

Aktualizováno: 31. 5. 2021

Vybrať toho správneho Dj-a znamená zvážiť niekoľko faktorov a dovoľte aby som Vám aspoň čiastočne priblížil toto povolanie.

Pamätám si na dobu kedy najväčšou starosťou DJa bolo zaobstarať si zvukovú techniku, mať nejaké to svetlo a hlavne dostatok hudby. Rečnícky prejav takmer nebol dôležitý a o službách ako Spotify, Apple Music a pod. sme mohli len snívať. Nie vždy sa pesnička, ktorú sme chceli dala jednoducho kúpiť v niektorom z obchodov a často sa stávalo, že zohnať niektorú pieseň bolo takmer nemožné.


Dnes je už situácia úplne odlišná, keďže máme prakticky neobmedzený prístup k hudbe, a zároveň nám výrobcovia ponúkajú široký sortiment techniky na ozvučenie a osvetlenie podujatia v rôznych cenových kategóriách. Stať sa DJom je oveľa jednoduchšie, no zároveň sa zvyšujú aj nároky a požiadavky na jeho služby.

Vrátim sa ešte na chvíľu k samotnej technike a zámerne som napísal, že techniku je dnes už možné kúpiť v rôznych cenových kategóriách. A preto pred každým DJom, stojí úloha zaobstarať si techniku a predovšetkým vybrať si z veľkého množstva rôznych značiek a výrobcov tak, aby pomer cena/kvalita boli čo najlepšie. Aj keď to, akú má DJ techniku sa vám môže na prvý pohľad zdať ako nepodstatné, som si istý, že na podujatí budete určite vnímať či hudba hrá príjemne, či mikrofóny idú spoľahlivo, či vás neprekvapia nečakané technické problémy, ktoré sa riešia až na mieste a zrazu sa namiesto zábavy zaoberáte zbytočnými nepríjemnosťami. Veľmi často sa okrem spoľahlivej techniky podceňujú aj "záložné systémy”, ktoré určujú to ako je DJ pripravený na nečakané situácie, keďže aj tá najlepšia technika môže zlyhať. Záložný systém považujem za jeden z kľúčových prvkov pripravenosti DJa, aby aj pri takýchto situáciách bol priebeh podujatia stále bezproblémový.


Je to len o technike ?

Technológie sa posúvajú neustále dopredu a je na každom DJovi, či tieto technológie

využije a bude napredovať. To je však len polovica úspechu. V dnešnej dobe už DJ nie je len "púšťač hudby”. Samozrejme to hlavné umenie sa skrýva v tom, že hudobne zabaví ľudí, pre ktorých hrá a vie kedy a čo má pustiť. Podvedome však vnímate aj to, ako hudbu mixuje a či ho to baví alebo je to len rutina, prípadne či celú svoju prácu necháva na nejakej aplikácií. DJ na spoločenských podujatiach často plní aj funkciu moderátora/koordinátora podujatia a tu hrá rolu aj jeho vkusný prejav či osloví publikum a dokáže to mať celé "pod palcom". Technika nám na jednu stranu umožňuje lepšie pracovať s hudbou, vytvárať nezabudnuteľnú atmosféru pomocou svetelných/špeciálnych efektov, avšak na druhú stranu to, v čom je každý DJ jedinečný je jeho "vnútorné vlastníctvo” -  teda to, ako pracuje s ľuďmi, ako pracuje s hudbou a ako komunikuje a zabáva. Často hovorím, že na podujatí už hostia z veľkej miery vidia

výsledok práce, ktorú robím denne doma, keďže byť dobrým DJom znamená neustále objavovať novú hudbu, sledovať aktuálne trendy, snažiť sa priniesť niečo nové a byť pripravený takmer "na všetko".


Rokmi sa pozícia DJ na spoločenských podujatiach posunula o úroveň vyššie a platí, že jeho práca spočíva nie len v "púšťaní" hudby. Na výsledný dojem majú vplyv nielen schopnosti mixovať hudbu, ale aj pripravenosť, vkusný prejav, technika, na ktorú sa môže spoľahnúť a v neposlednom rade schopnosť stať sa súčasťou daného podujatia a zabaviť hostí.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vitajte

bottom of page